Μις Πέπεργκριν:Στέγη για ασυνήθιστα παιδιά

 

Στην εφηβεία του ο πρωταγωνιστής, παράξενος και αποκομμένος από τους συνομιλήκους του όσο ποτέ άλλοτε, ανακαλύπτει τη μαγική του ιδιότητα μέσα από μια φανταστική περιπέτεια. Ο έφηβος που ανάμεσα στον μέσο όρο της κοινωνίας νιώθει αμήχανα, σχεδόν παράταιρα, βρίσκει την ταυτότητά του ανάμεσα σε παιδιά πολύ διαφορετικά, αργότερα θα ανακαλύψει και πολύ χαρισματικά.

Η ταινία είναι ένας ύμνος προς τη διαφορετικότητα και την προτείνω όχι μόνο για εφήβους, αλλά και για τους ενήλικες που έχουν έρθει σε επαφή το κομμάτι τους που διαφέρει από τον μέσο όρο. Ο πρωταγωνιστής μαθαίνει για τη διαφορετικότητά του στην εφηβεία, ηλικία κατάλληλη για να μάθει ένας έφηβος ότι είναι, για παράδειγμα, στο φάσμα του αυτισμού, παράλληλα το μαθαίνει στο σπίτι που ζουν κι άλλα ξεχωριστά παιδιά, κάτι που συμβαίνει συχνά εκτός οθόνης, συνήθως σε κάποιο ψυχοπαιδαγωγικό κέντρο που πηγαίνει ο έφηβος.

Αν και χτισμένη στη φαντασία και στην περιπέτεια, η ταινία περνάει ένα πολύ ρεαλιστικό μήνυμα: ότι πρέπει να μάθεις, να αποδεχτείς και να διαχειριστείς τη διαφορετικότητά σου, να την προστατέψεις από την κοινωνία που κατακρίνει αυτό το κομμάτι σου και να το ενσωματώσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να σε προστατεύει από τις δυσκολίες που συναντάς και να γίνει σύμμαχός σου στις επιθέσεις που δέχεσαι, γιατί στ’αλήθεια αυτό που είναι πρόβλημα αυτό είναι και η λύση.

Γεώργα Αναστασία

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s